Wendy’s verhaal in de HALLO

Wendy heeft 75.000 euro nodig om weer van het leven te genieten

Ze gaan momenteel door een heftige achtbaan van emoties, Wendy Smedts (29) en Erwin Hoogers (28) uit Horst. Wendy heeft de zenuwziekte multiple sclerose (MS) en het stel probeert nu samen met familie en vrienden via een crowdfundingsactie geld in te zamelen voor een behandeling in Moskou in Rusland. Sinds de start van de actie heeft het heel wat emotionele stof doen opwaaien.

Dat er reacties zouden komen op de crowdfundingsactie voor Wendy, hadden de twee tortelduifjes wel gehoopt. “Je bent wel op wat voorbereid, maar dit? Nee, zoveel reacties hadden we echt niet verwacht”, zegt Wendy. Erwin vult aan: “Om 14.00 uur gingen we live en de ouders van Wendy zaten bij ons aan tafel. Uiteindelijk moesten ze om 20.45 uur verplicht naar huis, de avondklok ging bijna in. We hebben continu appjes, telefoontjes, mailtjes en donaties ontvangen. Het is ontzettend bijzonder.”

Rotziekte
Dat gaf Wendy weer een hoop energie. “Het is dan even ‘sky is the limit’, na al die tegenslagen. Ik leefde een aantal dagen op adrenaline, maar vanaf vrijdag was ik weer terug bij af.” En dat geeft het ziektebeeld van Wendy het beste weer. “Soms heb ik dagen dat het beter gaat, ik kan kleine dingen ondernemen, maar daar moet ik dan weer dagen voor boeten.” Dat maakt MS zo’n rotziekte, vertellen de twee. “En je ziet het ook niet aan haar, dat is dan voor veel mensen zo dubbel”, zegt Erwin. Wendy’s MS drukt een enorme stempel op hun leven.

Doktersbezoeken
Wendy en Erwin ontmoetten elkaar in november 2012 en sindsdien zijn ze hartstikke verliefd. Toen al merkte Wendy dat ze niet alles kon ondernemen wat ze wilde. “Zo gingen we vaak tijdens een avondje stappen eerder naar huis. Ik was op, en wilde naar bed”, zegt Wendy. Ook wandelen ging lastig of een druk bezette verjaardag bezoeken was voor haar niet te doen. Voor veel mensen zorgde dit voor onbegrip, net als voor Wendy en Erwin. Waar komen deze klachten toch vandaan, vroegen ze zich telkens af. Er volgden veel doktersbezoeken en telkens werd Wendy van het kastje naar de muur gestuurd. Van de ene behandelaar naar de andere. Uiteindelijk was een feestje de druppel dat Wendy’s emmer deed overlopen. Erwin had een biertje gehad en Wendy zou naar huis rijden. Toen Wendy de oprit afreed, liet haar rechterbeen haar in de steek. Het lukte haar niet om de voet op de rem te krijgen en ze moest uitwijken. Een vriendin bracht het stel naar de spoedeisende hulp. “Daarna ging het allemaal heel snel”, vertelt Erwin. “Er volgden verschillende testen en uiteindelijk kwamen ze ons vertellen dat Wendy de ernstige ziekte MS heeft.” “Het eerste wat ik vroeg aan de arts was: ga ik nu dood?”, zegt Wendy. “Het was een enorme klap, maar tegelijkertijd gaf het ook een hele hoop duidelijkheid. Want na al die jaren was helder wat er aan de hand was.”

Over Winnaars
De MS bracht meteen een hoop onzekerheid met zich mee, maar het stel ging niet bij de pakken neerzitten. Via het RTL-programma van zanger Jamai, Over Winnaars, zag Wendy dat een lotgenoot een stamceltransplantatie onderging in Moskou. Sindsdien is ze zich gaan verdiepen in deze behandeling. In Nederland wordt deze stamceltransplantatie voor MS patiënten niet aangeboden, wat betekent dat de zorgverzekeraar dit niet vergoedt. En zo is het idee ontstaan voor de crowdfunding ‘Wendy wil weer wandelen’.

Geen kasplantje
“Ik wil weer van het leven gaan genieten, ik wil geen kasplantje worden. Dat klinkt misschien hard, maar dat gebeurt er uiteindelijk wel met mij als we niets doen”, zegt ze. Wendy heeft in totaal 75.000 euro nodig voor de behandeling in Moskou. Momenteel is er een derde van het bedrag binnen. Kijk voor meer informatie en hoe te doneren op www.wendywilweerwandelen.nl

Kinderwens
Nadat de stamceltransplantatie voor Wendy heeft plaatsgevonden, is de verwachting dat de ziekte niet verergert en ze kan gaan revalideren. “Dat brengt Wendy en onze toekomst zoveel goeds”, zegt Erwin. “We hebben samen ook een kinderwens, het zou toch fantastisch zijn als onze kinderen kunnen opgroeien met een gezonde moeder.” Als de vraag wordt gesteld over hoe Wendy en Erwin samen in het leven staan, kijken ze elkaar aan en verschijnt er een flinke glimlach op hun gezichten. “We zijn nog veel meer naar elkaar toegegroeid, we zijn een supersterk team geworden. We kijken uit naar 4 oktober 2021, de start van de vijf weken durende behandeling.”

Tekst en beeld: Niels van Rens

Bron: http://www.hallohorstaandemaas.nl/Article/Details/5945